http://bnr.bg/post/100944432/evrodeputati-prizovaha-balgaria-i-drugite-strani-koito-ne-sa-ratificirali-istanbulskata-konvencia-da-go-napravat
Евродепутати призоваха България и другите страни, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят
 
13 март 2018, 04:27 | | Видяна: 88
 

Еврокомисарят по цифровия единен пазар Андрус Ансип, както и евродепутати призоваха България и другите страни, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят. 

Конвенцията е изцяло за превенция на насилието върху жените, без никакви други скрити цели, заяви комисар Ансип. Евродепутати от левицата пък изразиха учудване, че една от тези страни е председатстващата в момента ЕС България. Малин Бьорк от Конфедералната група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица: "Европейският съюз я е подписал, подписали са я всички страни-членки, но 11 не са я ратифицирали, сред тях и ротационния председател – България. И е срамно, че тук няма никой от председателството, за да видим как ще отнесат въпроса в Съвета."

Не по-малко рязка към отношението към конвенцията в България бе евродепутата от Групата на алианса на социалистите и демократите Джули Уорд: "В България употребата на трансфобски и хомофобски аргументи срещу тази конвенция е много разочароваща. И това е особено тревожно в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС. Апелирам към българското правителство да преосмисли позицията си по този ключов проблем и да застане зад Истанбулската конвенция."

Ето и отговорът на евродепутата Ангел Джамбазки: "Съвсем очевидно в този документ има джендър идеология. Тези неща трябва да бъдат изяснени и премахнати от този документ."  

 
БНР