Вместо ратифициране на Истанбулската конвенция
Парламентът прие на първо четене предложените от БСП промени в НК, свързани с домашното насилие
Умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг ще се преследва като престъпление от общ характер
 
04 април 2018, 12:36 | | Видяна: 266
 
 

Със 152 гласа "за" парламентът прие на първо четене предложените от БСП промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие, съобщава агенция "Фокус". БСП внесе законопроекта като алтернатива на ратифицирането на Истанбулската конвенция, която предизвика обществени дебати заради използването на неясния термин "джендър" и опасенията от въвеждането на т.нар. "терти пол" в България.

Със законопроекта се предлага промяна в реда, по който се възбужда наказателно преследване на умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг – от престъпление от частен в престъпление от общ характер, от категорията на т. нар. "частно-публично обвинение".

Предложените промени предвиждат в тези случаи наказателното производство от общ характер да се образува по тъжба на пострадалия, подадена до прокуратурата, а не до съда, като тя няма да може да бъде оттегляна. Мотивите за предложената промяна са свързани със затруднения на пострадалия в ефективното събиране и представяне на доказателства, релевантни към доказването на престъплението, от една страна, а от друга - практическа невъзможност за организиране на обвинението от пострадалия, поради наличието на близост с извършителя, зависимост, страх и други подобни причини. Предвижда се и по-тежко наказание при осуетяване на изпълнението на съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие.

По време на дебатите предложението на БСП бе аргументирано от народния представител Тодор Байчев. От парламентарната трибуна той заяви, че с промените се цели премахването на чувството на недосегаемост на физически по-силния и ще се наложи върховенство на закона в семейните отношения. "На всички е ясно, че при актуалната уредба пострадалият е затруднен в ефективното доказване на фактите поради положението на зависимост и емоционална обвързаност", заяви Байчев.