Без да настоява за признаване на еднополовите бракове
Еврокомисарят Вера Йоурова отново лобира за ратификация на Истанбулската конвенция
Славянските държави не правили разграничение между полова идентичност и сексуална ориентация, смята комисарят по правосъдие, потребителите и равнопоставеност между половете
 
30 април 2018, 17:00 | | Видяна: 231
 

Еврокомисарят Вера Йоурова отново лобира в София за ратифицирането на Истанбулската конвенция, снимка: БГНЕС

 

Истанбулската конвенция не принуждава държавите членки на Европейския съюз да я приемат и не принуждава държавите да приемат браковете между лица от един и същи пол, което беше в центъра на дебата в България и други държави членки. В това увери европейският комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова, цитирана от БГНЕС. Йоурова проведе в София дискусия с граждани на тема "Насилието над жените: отговорът на ЕС". 

"Мислих, че може би трябва да дойда отново в България и да се разбере защо подходът на много хора от вашата страна е толкова критичен към Истанбулската конвенция", призна еврокомисарят. Според нея Конвенцията е много практически ориентирана. "Това е много ясно законодателство, което е насочено към насилието. Във всички държави членки на ЕС жените в една или друга степен са били обект на насилие и нещата не са се променили много през последните години. Трябва да съчетаем различни мерки как да намалим това насилие, как да се помогне на жените и децата в семействата. Имаме законодателство, имаме и много други мерки, които могат да ни помогнат днес", коментира Вера Йоурова. Тя бе категорична, че не трябва да има насилие към жените. "Все още част от обществата ни смятат, че това е едва ли не нещо нормално и, че е нещо, което трябва да се толерира. Затова няма и активни действия срещу него. Всеки път, когато говоря с мъже винаги си мисля и за този проблем-насилието срещу жените. Аз съм убедена, че за мъжете е важно да си представят следното-какво ще стане, ако това насилие е упражнено срещу техните дъщери. Нито един от мъжете, с които съм говорила не желае дъщеря му да е обект на насилие", подчерта еврокомисарят по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете. 

ЕК не оказва натиск върху никоя държава, а съвсем честно се опитва да убеди държавите да ратифицират Истанбулската конвенция, коментира Йоурова. "Дълбоко в сърцето си вярвам, че тя може да промени състоянието на жените или децата, застрашени от домашно насилие. Не става дума за натиск, а за аргументи и обяснения, които предлагаме на хората", заяви още еврокомисарят. 

Според Йоурова славянските държави не правим разграничение между полова идентичност и сексуална ориентация. "Джендърът е конструкция, която е определена допълнително като полова идентичност. В своята работа много стриктно разграничавам полова и сексуална ориентация. Може би в някои случаи е имало погрешен превод на това, което правя", посочи тя. Йоурова изтъкна отново, че целта на Истанбулската конвенция е да елиминира насилието над жените и децата във всичките му форми. "Зависи от държавите членки дали ще ратифицират Истанбулската конвенция. Мерките, които ще бъдат взети независимо дали са законодателни или не, които ще предотвратят насилието срещу жени и деца зависи изцяло от държавата членка", каза още еврокомисарят.