Корупция
Главният юрисконсулт на столичния район Подуяне е арестуван с подкуп
Даващият и получаващият парите били изненадани от разследващите в момента на сделката
 
16 май 2018, 20:45 | | Видяна: 575
 

Градският прокурор на София Емилия Русинова и Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, снимка: БГНЕС

 

Главен юрисконсулт от Столичната община е заловен с подкуп, задържаната е Лилия Геринска от район "Подуяне". Това каза ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова на брифинг за образувано досъдебно производство срещу председателя на комисията по обществени поръчки в район "Подуяне". 

"Обвиняемата е получила неследваща се парична сума, за да наруши свои служебни задължения. Размерът на паричната сума, която е задържана във вчерашния ден е 10 000 лева. Същата няколко месеца по-рано, в края на миналата година, за същата обществена поръчка е получила като първоначална сума 5000 лева, т.е. общо 15 000 лева. Паричната сума е получена от представител на дружество, което е спечелило обществената поръчка", разкри Русинова. Тя уточни, че конкретната обществена поръчка, за която е била заловена, е за саниране на блок на стойност над 2 млн. лева и за деянието си Геринска е задържана за 72 часа. 

Русинова каза още, че от няколко месеца прокуратурата следи председателя на комисията по обществени поръчки и подчерта, че наказанието, което е предвидено в Наказателния кодекс е до 8 години лишаване от свобода и глоба в размер до 10 000 лева. Ръководителят на Софийската градска прокуратура каза още, че са налични доказателства и за други престъпления в това число и длъжностни. "Не само за тази обществена поръчка, а и за други обществени поръчки длъжностното лице е получавало неследващи парични суми, дори в делото има доказателства, затова че по едната обществена поръчка като подарък е получила парична сума, за да заведе и свои подчинени на почивка в хотел. Отиването в хотела и престоя там са установени по делото. Установени са по делото и контакти на това длъжностно лице в периодите на процеса на обществените поръчки с представители на дружествата, които са печелили обществените поръчки",обясни Емилия Русинова. Тя допълни, че Геринска е помагала на определени фирми да печелят обществени поръчки като дори е фалшифицирала подписи и е подменяла условия от изискванията по тях. 

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов добави, че в тази акция няма белязани пари, но получената сума е била броена на място. Спред него са развалили една взаимноизгодна сделка, защото и двете страни не са очаквали, че правоохранителните органи знаят за нея. "Въпросната сделка стана на другия край на София в кв. Овча купел. По случая бяха използвани СРС-та. Това което беше нужно за досъдебното производство мислим, че сме го набавили и е достатъчно. Вчера получихме информация, че предстои даването на парите към въпросната госпожа. Организирахме се по най-бързия начин", каза Спиридонов. Той разкри още, че парите са били изтеглени от банков клон от сметката на дружеството и малко по-късно тя и лицето, което е дало подкупа са заловени на място. Спиридонов обясни, че сигналът не е получен от конкурентна фирма, а от лице, което е запознато с дейността й. Директорът каза още, че задържаната е помагала на фирми да печелят поръчки за строителство, доставка на хранителни стоки и саниране, както и че са получили съдействие от Столичната община, съобщава БГНЕС. Управителят на строителната фирма, който занесъл подкупа, не е задържан, защото веднага се съгласил да стане свидетел.

Предстои съдът да определи каква мярка за неотклонение ще бъде наложена на Лилия Геринска.