"Панов срещу прозрачността"
Председателят на ВКС съди Сметната палата пред СРС, не иска да плати 1000 лв. глоба
Делото за неподадената имуществена декларация от председателстващия Съдийската колегия на ВСС е насрочено за 12 юли
 
21 юни 2018, 09:01 | Правен свят | Видяна: 1447
 

Председателят на ВКС съди Сметната палата пред СРС, снимка: БГНЕС

 

За 12 юли (четвъртък) от 13.20 часа пред Софийския районен съд е насрочено дело № 2353/2018 на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов срещу Сметната палата заради наложената му глоба от 1000 лв. за отказа да подаде имуществена декларация. Точно преди година Сметната палата съобщи, че Лозан Панов е единственият член на Висшия съдебен съвет, който е отказал да подаде декларация за имуществото и доходите, неговите и на семейството му, за 2016 г.

През миналата година магистратите бяха задължени да подават декларациите по реда на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД) пред Инспектората към ВСС, но за членовете на кадровия орган на съдебната власт остана задължението да го правят и пред Сметната палата. Точно това отказа да направи Панов. Въпреки настойчивите опити на тогавашния председател на палатата Цветан Цветков административният ръководител на ВКС да спази нормативната уредба, той не го направи. Заради това в началото на 2018 г. на Панов е била наложена глоба от 1000 лв., която той незабавно е обжалвал. Председателят на ВКС твърди точно обратното. 

Пресслужбата на ВКС обяви преди година, че Панов не бил длъжен да праща декларация на Сметната палата, защото го е направил пред ИВСС.

Панов избягва да коментира имущественото си положение, както и това на съпругата си. За двамата е известно, че са заможни и разполагат с множество недвижими имоти в столицата. Отказът за изпълнение на задълженията на ЗПИЛЗВДДД би трябвало да е довел и до цялостна данъчна проверка на семейство Панови. Според изискването на стария закон за публичност на имуществото на висши представители на властта (заменен от антикорупционния закон - бел.ред.), председателят на Сметната палата бе длъжен да сезира НАП и Държавна агенция "Национална сигурност" за действията на Панов срещу публичността. Неофициална информация, че срещу Панови тече данъчна ревизия се появиха преди три месеца, но това не бе потвърдено от компетентните органи. Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев, която пое правомощията на Сметната палата в частта за публичното имущество на представителите по "висшите етажи" на властта, категорично отрече Панови да са били обект интерес от новия антикорупционен орган.  

Поради прекомерната натовареност на съдиите от Софийския районен съд, делото на Панов е насрочено едва преди три седмици и ще се гледа преди съдебната ваканция, което предполага, че ще се реши най-рано през есента.

 

 

 

Редакционен коментар

 

Фактът, че председателят на ВКС, който в това си качество председателства Съдийската колегия на ВСС, използва съдебната система, за да изясни противоречията си с държавни органи, при това по чувствителни за обществото въпроси, като публичността на имуществото и доходите на властимащите, със сигурност не е най-добрият пример за интегритет на висш представител на съдебната власт, нито за повишаване на доверието на гражданите в правосъдната система. 

 

Как ли възприемат гражданите ситуация, при която “съдия № 1” използва съдебната система срещу прозрачността, само защото е решил, че той е единственото изключение (поне сред членовете на ВСС) от закона? Какво би се случило, ако съдии масово започнат да нарушават новия антикорупционен закон?

 

Делото “Панов срещу прозрачността” поставя в деликатно положение всеки съдия, който ще трябва да го решава, с оглед на факта, че председателят на ВКС ръководи колегията на ВСС, която се произнася по кадрови и дисциплинарни въпроси на съдиите. Лозан Панов вече демонстрира висока чувствителност, когато се разбра, че командирована от него съдийка именно в СРС, по-късно е решила в негова полза дело за уволнение на служителка от ВКС. Оказва се, че тази случайност има своето продължение...