Д-р Николай Михайлов:
Истанбулската конвенция представлява програма за джендърно превъзпитание
ЛГБТ обществото, което е спонсорирано от всички големи корпорации и Сорос, бе активизирано в защита на спорния документ, коментира известният психиатър
 
01 август 2018, 10:05 | | Видяна: 654
 

д-р Николай Михайлов, снимка: бТВ

 

"Истанбулската конвенция е потребна за да попадне в сферата на образованието, където ще се извърши фундаментална и идеологическа трансформация на женския образ", това коментира пред bTV психиатърът д-р Николай Михайлов. "Каквото и да говорим тази Истанбулска конвенция сама по себе си представлява някаква програма за джендърно превъзпитание на практика и на терен. Тя предполага едно усилие да се ревизира традиционния образ на жената, като свързан с проблема за насилието, доколкото тя в традицията е представена като патриархално деградирала. Такава е феминистката идея. А този документ е все пак ляво-либерален, феминистки текст. По идеологически произход и по практическо производство", категоричен е д-р Михайлов.

Според него в спорния документ не става ясно кое лице е жена – "дали жената е жена, или жена е това лице, което се преживява интимно и субективно като жена""Това понятие джендър, уплаши мнозина, според мен с основание, защото то е двусмислено понятие. Но е все пак произведено от една достатъчно ясна и членоразделна идеология, която може да бъде проследена, може да бъде проучена и разбрана. Без това усилие да бъде разбран идеологическия и културен контекст не е възможно да бъде адекватно преценена тази Истанбулска конвенция. Защото ако бъде четена повърхностно, както беше четена, става дума за насилие, а насилието е нещо само по себе си отвратително. Има такива случаи, не са малко, всеки знае нещо подобно и може да си го представи, ако не го е преживял непосредствено. И фронт срещу това насилие е абсолютно задължителен и императивен. Има обаче законодателство за борба с насилието. Защо е потребна тази конвенция?", смята още психиатърът.

Според Михайлов конвенцията е била потребна, за да попадне в сферата на образованието с цел трансформация на женския образ. Конвенцията защитава правото на всяко същество да избере пола си, категоричен е той: "Около защитата на Истанбулската конвенция в България бе твърде много активизирано ЛГБТ обществото. Това общество е спонсорирано от всички големи корпорации. Те правят отчисления за да финансират ЛГБТ и неговата глобална програма за джендърно превъзпитание. Корпорацията Facebook, корпорацията Amazon, големите фондации на Сорос например, който преуспява в тази програма за отваряне на обществата и заличаване на границите с тройна идеология. Никой не оспорва, че ЛГБТ хората имат нужда от защита в обществото. Истанбулската конвенция не е необходима за да защити жената, защото ЛГБТ не е женска организация и не защитава правото на жените, а защитава нещо друго - правото на всяко човешко същество да избере пола си. Това е проблематично и е отчетено в документа на Конституционния съд."

Твърдението, че решението на Конституционния съд успокоява политическата среда и обслужва каузата на политически партии, д-р Михайлов коментира с думите: "Трябва да съдим решението на КС по неговите аргументи, а не последствието, което е обявено като следствие, обслужващо политически партии. Някои от тези конституционни съдии, които са били против тази конвенция, са могли да имат в себе си такива съображения, но аз мисля, че като цяло това е много дълбоко и сериозно обмислено решение."