Проф. Никола Филчев:
Правосъдието е огледало на обществото*
Богатите ни казват как да живеем, те определят правилата, коментира бившият обвинител №1
 
06 октомври 2018, 21:43 | | Видяна: 1708
 

Даниела Тренчева и Никола Филчев, снимка: Нова телевизия

 

Днес живеем в класово общество, разделено на две - на богатите и на трудещите се. Богатите ни казват как да живеем, те определят правилата, каза бившият главен прокурор проф. Никола Филчев в откровено интервю пред Даниела Тренчева по Нова телевизия*. 

Преди 30 години българският народ, ръководен от своите държавници, направи своя избор да строи капитализма. Няма смисъл сега да е недоволен - това е капитализъм. "След 90-те години демократите ни убеждаваха, че животът ще стане по-хубав. Държавното имущество стана частно. Днес държавата е бедна, тя не притежава имущество. То е в ръцете на олигарси, които забогатяха по престъпен начин. Те влияят и върху политическата власт и манипулират общественото мнение", подчерта Филчев. "По своята същност капитализмът е дълбоко несправедлив, неравенството е дълбоко заложено в него. Народът с право нарича приватизацията престъпна", отбеляза професорът по наказателно право. По думите му прокуратурата е едно деловодство. "Когато краденето е държавна политика, никаква прокуратура не може да го спре". "Правосъдието винаги е използвано за политически натиск. Не се поддадох и затова не ме харесват, но и аз не ги харесвам. Бях атакуван, бях подслушван, бях нападан", призна бившият главен прокурор. "Що се отнася до мен - за седем години съм работил с двама президенти, министри, президенти, премиери. Или са ходатайствали за техни близки обвиняеми, или са натискали по деликатен начин да ни внушат, че трябва да притиснем някой техен политически опонент. Когато излизаха съобщения - проведе се среща с главния прокурор за смачкване на престъпността, всъщност се е говорело това. Но нищо ново", посочи още Филчев. 

"Дали нашата приватизация беше честна, народът с право я нарича разбойническата приватизация на Костов", подчерта бившият обвинител №1 и продължи: "Имаше тогава официална държавна политика, идваха консултанти от Америка, Западна Европа и те раздържавяваха, като го раздадоха на приятелите си. Капитализмът е един дълбоко несправедлив строй. Недоволните са много, но има и доволни, които придобиха държавното имущество за жълти стотинки. Как Костов, например, няма да е доволен. Казах му - в тази приватизация всички ще отидат на съд, той взе да се тръшка - моля ти се, по-скъпа ми е от децата! Оказа се, че фондацията на Костов е "Бъдеще за Костов" и неговите другари. Това е съдържанието на прословутия разговор преди години в ресторант "Крим". Без оперативните възможности на МВР и финансовите контролни органи, прокуратурата не можеше да направи нищо, тя става чиновническа. Къде са днес документите от приватизацията?"

Хайде да видим нашите министри и президенти какво направиха за седем години, любопитства Филчев. "В някакво странно раздвоение са, били някакви дребни чиновници, докопали се до властта и изведнъж ги обзема треска да строят, защото строителството носи много пари и второ - купуват хотели. Като ги питаш нещо, почват да се занимават с държавните въпроси, а с какво се занимават, да говорят за кюфтетата, за чаршафите, за компаньонките. Кажи, че си хотелиер, а не министър", обясни бившият главен прокурор.

Прокурор - виновен за чувството за безнаказаност на Миню Стайков

Филчев разкри данни за акция срещу Миню Стайков, при която намесата на прокурор е провали оперативните действия. "Като стана дума за сегашните акции - Миню Стайков, март 2002 година ГДБОП предприе дейност срещу него. В базите му в Карнобат бяха открити десетки хиляди бутилки. От Бургас участваше печално известният прокурор Светлозар Костов, осуетява бързото извършване на акцията. В петък вечер казва - аз съм дежурен и какво става - отпред пази полицията, отзад изнасят бутилките и в понеделник като отиват, се оказва, че акцията е провалена. Те са стари познати с Миню Стайков, когато той извършва катастрофа със загинал, а Костов работи по случая. Безнаказаността е опиянителна, ако тогава срещу този Стайков беше осъществена наказателна отговорност, щеше да мине всичко, да се забрави и днес да ги няма тези неприятности като един бизнесмен. А какво - всички се надпреварват да му прислужват, подарява пушки на президента Първанов, той му връчва медал. После като се стигне до катастрофата, стане скандала, действа и МВР и питат защо така. Има не един случай, в който Първанов е осуетявал скандали. Има много олигарси, които са ми предлагали приятелства, но винаги съм казвал - не, няма нужда", спомни си Никола Филчев.

За натиска над прокуратурата

Бившият обвинител №1 потвърди, че многократно е бил подложен на натиск от страна на политиците. "Може да ми тежи на съвестта, ако не съм положил усилия. Положих, бях подслушван, заплашван, рекетиран, помните "Филчев гейт", използваха се възможностите на МВР, на една шайка, глутница от журналисти, които разпространяваха клевети срещу мен. Не смятам, че съм в дълг на обществото, всичко, което е можело да бъде направен, съм го направил. При Кобурга пипаха по-европейски, по-деликатно. Създава се щаб да се борим с корупцията и той ми казва - защо вашите прокурори преследват моите министри, аз като гледам има толкова джебчии по улицата. Като ме питат - ти какво направи? Главният прокурор не е да прави строежи. Той има една задача - да пази независимостта на прокуратурата", продължи професорът по наказателно право. 

Филчев се обяви в подкрепа на Цацаров и Борисов

Някогашният главен прокурор се обяви в подкрепа на действията на главния прокурор Сотир Цацаров и на премиера Бойко Борисов. "Аз не знам какви са сегашните отношения на прокурорите с изпълнителната власт, но това, което се вижда е, че Цацаров ръководи умело и отговорно прокуратурата. Тя повдигна обвинение на редица олигарси за злоупотреби, второ - обвини редица държавници, министри и депутати за корупция и то от различни политически сили, за това се иска много кураж. Той не се подмазва на властта. Тук трябва да се признае ролята на министър-председателя. Още по времето, когато Бойко Борисов беше главен секретар. Вземете Костов с неговите маши - министър Емануил Йорданов и "гнома" Атанас Атанасов, както го наричат колегите му, се занимаваха основно с компрометиране и подслушване на главния прокурор, който тогава бях аз. А сега е различно и това се дължи на тона, зададен от Бойко Борисов, който им казва, че прокурорите трябва да се уважават и обществото има нужда от това", категоричен бе Филчев.

За ефективността и бързината на правосъдието...и за съдебната реформа

Бившият главен прокурор, който е бил съдия, зам.-министър на правосъдието, както и дългогодишен преподавател по наказателно право се изказа изключително критично към съдебната реформа и раздутия щат в администрацията на съдебната власт, както и работата на Висшия съдебен съвет. 

"Ефективността на наказателното правосъдие зависи от справедливост, бързина и необратимост. Изпитвам срам, когато ме питат защо например се бавят дела за катастрофи. Защото съм работил при други условия. Например бях съдия във Варна, така започнах и изпитах бюлетин, когато министърът на правосъдието обръща внимание, че е забавил мотивите по дело с един месец. Те имат ли си хабер какво беше, бяхме отлично действаща съдебна система", посочи проф. Филчев и продължи с критиките към съдебната реформа: "Извършихме конституционна реформа, разделихме ВСС на две, създадохме инспекторат, създадена е страшна администрация сега. Преди ВСС ходихме по един час, следователи и прокурори не си напускаха работата, сега те са администратори, като създадоха стотици души комисии, отдели, секции, взимат заплата хиляди, коли, секретарки, кабинети. Няма правосъдие, те го осуетяват и всички политици обслужват съдебната система, всички щения на ВСС. Нека се види по Конституция, че това трябва да е един административен орган за кадрова политика. Преди години им увеличиха заплати на всички членове с ранг прокурор и главен съдия, това са най-високите заплати в държавата".

За "тъмните периоди" в съда и прокуратурата

В интервюто Филчев на няколко пъти се връщаше към отминали периоди от развитието на съдебната власт.

"След 90-та година имаше два тъмни периода на разбиване на кадрите. Първият беше по времето на СДС, когато всички държавни ръководители станаха адвокати. Които и един ден не са се грижили за държавния интерес, това беше една чистка по уж политически причини. 

Вторият тъмен период е, когато Първанов инсталира своите съветници Борис Велчев и Лазар Груев за главен прокурор и председател на Върховния съд. Под ръководството на Велчев бяха разбити много човешки съдби, които после паднаха и бяха разбити от Европейския съд по правата на човека. Най-яркият пример е ареста на министър Цонев. Помня как Първанов много ме молеше да изберем Велчев за прокурор, беше червен като домат и викаше - той ще бъде верен. В същото време същият пазител на морала Велчев като излезе Уикилийкс - докладва на американския посланик, че прокуратурата на Филчев е "терористична организация", ако трябва да говоря в същия дух, ще кажа - ми неговата прокуратура е една "гей компания". Помня как си взе изпита като студент, по един скандален начин, той Велчев си е проблем на Първанката", обясни още Никола Филчев.