100% съвпадение на ДНК уличава 21-годишен мъж за смъртта на 30-годишната Виктория Маринова
Северин Красимиров е обвинен в изнасилване и убийство, извършени с особена жестокост
Борисов: Българи си очерниха държавата по най-брутален начин
 
10 октомври 2018, 10:19 | | Видяна: 1906
 

21-годишният Северин Красимиров, задържан за убийството на Виктория Маринова в Русе

 

21-годишният Северин Красимиров е задържан в Германия за убийството в Русе на 30-годишната Виктория Маринова. Това съобщиха на брифинг в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов.

"Късно снощи беше задържано лице от немската полиция вследствие на наше искане – Северин Надеждов Красимиров, роден 1997 г. в Русе, живущ в града близо до местопрестъплението", обяви вътрешният министър Младен Маринов. "Той има криминална регистрация от 2007 г. за кражба на цветни метали по чл. 194. Част от ДНК експертизите са готови – от дрехите, с които е бил, върху които има ДНК на жертвата, както и негова ДНК върху трупа на жертвата", подчерта Маринов.

"Задочно, в присъствието на служебен адвокат, на Северин Красимиров са повдигнати две обвинения – за изнасилване, представляващо особено тежък случай и за умишлено убийство с особена жестокост", обяви главният прокурор Сотир Цацаров. По първото обвинение в Наказателния кодекс се предвиждат от 10 до 20 години лишаване от свобода, а по второто – от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. "Издадена е европейска заповед за задържане. След процедурата пред германски съд следва да постанови привеждане на лицето тук", обясни Цацаров.

Преди да нападне, изнасили и убие Виктория Маринова Северин е пил алкохол цяла нощ, обяви главният прокурор. "Спонтанно нападение на жертвата с цел сексуално посегателство. Изключително брутално. Според мен показва отклонения в характера", каза Цацаров.

"Българи направиха така, че за България да се говори като за Малта или като за Словакия, да си очернят държавата по най- брутален начин, да се радват ако България бъде в световните новини с негативна информация и то за най-тежко престъпление. Прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно. Разни сини и червени се скъсаха да пращат имейли и да ходят да обясняват в Брюксел и САЩ какво се случва в България", заяви премиерът. "През цялото време нарочно не контактувах с Брюксел. Ще имаме сериозен разговор в ЕНП, като отида там", заяви още Борисов по случай етикетирането на убийството на телевизионната водеща като посегателство срещу свободата на словото.

"Силно приветствам предварителните резултати от разследванията на убийството на Виктория Маринова. Българските власти действат бързо и ефективно. Имаме пълно доверие в българските власти да намерим справедливост за семейството и близките на Виктория Маринова", написа малко по-късно в Туитър кандидатът на Европейската народна партия (EНП) за председател на ЕК Манфред Вебер. Във вторник Вебер написа в социалната мрежа, че е шокиран от убийството на журналист - "третият в ЕС, убит в последната година" и призова властите за бързо разследване.

Председателят Жан-Клод Юнкер приветства бързите и активни усилия на премиера Борисов и на българските власти, които в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи от другите държави-членки на ЕС, успешно арестуваха заподозрения убиец на журналиста Виктория Маринова. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на Европейската комисия в България три часа след критиките на Борисов. "Бързата реакция и съвместните усилия демонстрират решимостта за постигане на справедливост при такива позорни действия. Мислите ни са със семейството и приятелите на Виктория Маринова", посочил Юнкер. 

 

Премиерът, главният прокурор и членове на кабинета се срещнаха с чуждестранни посланици, за да разяснят подробностите около убийството на Виктория Маринова

 

Премиера Бойко Борисов извика на среща с главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов, вицепремиерът Красимир Каракачанов и други членове на кабинета всички чужди посланици, за да ги запознае с разкриването на убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе.

 

36 дипломати присъстваха на срещата в Министерски съвет, която продължи около час. След края й дипломатите отказаха да дават изявления.

 

По-рано днес Борисов изрази недоволството си от това, че медии и политици са писали неверни неща за престъплението и поиска негативната кампания срещу страната ни да спре.