Ръководителят на правната дирекция на ВСС Николай Найденов става временен главен секретар
Кадровиците освободиха Силвия Илиева от поста й по "здравословни причини" и заради "динамична работна среда"
 
11 юли 2019, 13:09 | | Видяна: 1068
 
 

Силвия Илиева вече няма да бъде главен секретар на Висшия съдебен съвет (ВСС), считано от петък. Постът й временно се поема от настоящия ръководител на дирекция "Правна" Николай Найденов. Това реши в четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) по лична нейна молба да бъде освободена от поста. Като мотив да напусне, Илиева е посочила "здравословни причини".

По време на заседанието стана ясно, че всички членове на кадровия орган са озадачени от желанието на главния секретар, тъй като нейният избор бе осъществен преди едва около година, при това с впечатляващото мнозинство от 22 гласа "за". Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска и повече подробности относно мотивите й да напусне работа от представляващия ВСС Боян Магдалинчев, който е и вносител на точката в дневния ред на Пленума.

Магдалинчев от своя страна поясни, че е също толкова изненадан от решението на Силвия Илиева, колкото и колегите му, както и че е провел няколко разговора с нея в опит да предотврати напускането й, но безуспешно. В отговор на опитите на представляващия ВСС да я склони да остане на поста си, Илиева категорично е заявила, че няма да бъде разубедена да оттегли молбата си, както и че динамичната работна среда в администрацията към кадровия орган не позволява това. ВСС уважи молбата на Илиева.

Опциите за временен главен секретар бяха две – едното предложение бе за дългогодишния член на администрацията на ВСС Мария Христова, която и към момента замества Силвия Илива заради отпуск, другото бе за Николай Найденов. Христова обаче категорично отказа да приеме, като в крайна сметка, за и.ф. главен секретар на ВСС до провеждането на нов конкурс бе назначен Найденов.