След като протестъри опитаха да блокират номинацията за нов главен прокурор
Прокурорската колегия и съсловните организации на обвинителите и следователите подкрепиха Иван Гешев
Исканията за оставка на зам.-главния прокурор са целенасочена политическа намеса в избора на "обвинител №1", декларираха членовете на ВСС
 
25 юли 2019, 13:21 | | Видяна: 910
 

Прокурорската колегия на ВСС

Асоциацията на прокурорите осъди проявите на натиск и политическо вмешателство в избора на главен прокурор

 

Асоциацията на прокурорите в България също остро осъди проявите „на натиск и политическо вмешателство“ при провеждането на процедурата за избор на нов главен прокурор.

 

„По повод днес състоялия се протест пред сградата на ВСС, Управителният съвет на Асоцицацията на прокурорите в България  заявява категоричното си становище, с което осъжда всякакви прояви на натиск и политическо вмешателство върху правото на ВСС като легитимен орган да проведе процедурата и да избере главен прокурор на Република България. Считаме, че процедурата за избор ще бъде проведена от ВСС в пълно съответствие с изискванията на Конституцията и Закона за съдебната власт, а зараждащият се уличен натиск, провокиран от определени политически формации, ще доведе единствено до проява на грубо погазване на Конституцията на РБ, както и на демократичните ценности в страната“, гласи становището на Асоциацията.

 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе с позиция по повод опитите на бившия правосъден министър и настоящ лидер на партия "Да, България" Христо Иванов, подкрепен от шепа протестъри, да се намесят в независимостта на съдебната власт, явявайки се пред сградата на кадровия орган, за да настояват за оставката на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Освен заради арогантния и нерегламентиран протест, становището на съдебните кадровици идва във връзка с декларация и сигнал на Иванов, отправени с искане за задвижване на дисциплинарно производство срещу Гешев и оттегляне на номинацията му за главен прокурор, във ръзка с негово телевизионно интервю. За "засилване" на ефекта, във ВСС е постъпило и отворено писмо от протестърското сдружение "Правосъдие за всеки", подпсисано от адвоката Велислав Величков и бивш депутат от СДС, със същите искания.

В тази връзка, главният прокурор Сотир Цацаров предложи на Прокурорската колегия да приеме следното становище:

"Декларацията на ПП "Да, България", както и сигналът и отвореното писмо представляват опит за целеносечена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и намеса в независимостта на съдебната власт. Процедурата за избор на главен прокурор ще бъде проведена според разпоредбите на Конституция и ЗСВ, без членовете на Прокурорската колегия на ВСС да се поддават на полически натиск и влияние, независимо дали те се осъществяват от управляващите или опозицията или техни представители".

Гергана Мутафова напълно подкрепи текста на становището и заяви: "Ние няма от какво да се крием и трябва да изразим позицията си. Ще подкрепя и всякакви стъпки към законовото приключване на тази процедура, чрез задаване на въпроси, питания в рамките на закона".

Йордан Стоев пък подчерта, че решенията на кадровия орган трябва да се взимат по силата на вътрешно убеждение и реални факти, а не "под натиск на улицата".

"Без да коментирам въпросното интервю, каквото и да беше казал този кандидат (Иван Гешев бел.ред.) той нямаше да бъде приет. Очевидно този кандидат не съвпада с тяхното желание и амбиции. С оглед на това, единственото, което ние казваме е, че ще спазим Конституцията и закона и няма да се поддадем на натиск от която и да е политическа сила, включително и от управляващите", коментира накрая и Цацаров.

С 11 гласа "за" Прокурорската колегия прие предложената позиция в защита на независимостта на съдебната власт.

 

Камарата на следователите подкрепи кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

 

Със становище Камарата на следователите в България подкрепи кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. „Считаме, че тази номинация изцяло се припокрива с профила на кандидата за главен прокурор, очертан на съвместната среща между прокурорската колегия на ВСС и УС на Камарата на следователите в България, която се проведе на 4 юли т. г.“, посочват от организацията.

 

Управителният съвет призовава членовете на ВСС да не се поддават на външен натиск, какъвто вече се оказва, а институциите и неправителствените организации да не се намесват в работата на кадровиците.

 

„Призоваваме ви да не се поддавате на никакъв външен натиск, какъвто вече се оказва върху вас, и да вземете своето решение за избор на бъдещия главен прокурор, след като съобразите професионалните и нравствени качества на предложения/те кандидат/и; концепцията му и отговорите на въпросите, които ще му бъдат поставени при изслушването, предвидено за 24 октомври 2019 г.!

 

Призоваваме всички институции и неправителствени организации да не се намесват в работата на единствения легитимен орган в страната, имащ правомощието и отговорността да избере главен прокурор на Републиката!“, се посочва в становището.