Кампанията продължава
Прокурори, следователи и съдебни служители от Апелативен район-Велико Търново се обявиха в подкрепа на Иван Гешев
Становища до ВСС изпратиха и от Окръжна прокуратура-София и държавното обвинение в Ямболи и Стара Загора
 
30 юли 2019, 15:17 | | Видяна: 608
 

Зам.-главният прокурор и единствен кандидат за нов "обвинител №1" Иван Гешев, снимка:Нова телевизия

 

Безпрецедентната кампания, която прокурори, следователи и служители от администрацията на съдебната власт от цялата страна стартираха в края на миналата седмица в подкрепа на номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, продължи и след изтичането на срока за издигане на кандидатури.

Във вторник 90 прокурори, следователи и служители от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура - Велико Търново, както и колегите им от Ловеч изразиха положително становище към решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно да номинира Гешев за "обвинител №1" и го определиха като  "положителна практика в управлението, която осигурява приемственост и стабилност".

"Считаме, че обществената дискусия следва да се фокусира върху концепцията на кандидата за развитието на Прокуратурата, която предстои да бъде оповестена, и да се проведе по начин, осигуряващ независимостта на съдебната власт и спазването на закона", пише още в становището до кадровия орган.

По-рано със становище в подкрепа на Гешев излязоха и от Окръжна прокуратура - София.

Срещу опитите за "внушения и намеса – политически, икономически и други" в процедурата по избор на следващия главен прокурор, се обявиха и прокурорите, следователите и служителите от Окръжна прокуратура – Ямбол. "Считаме, че г-н Иван Гешев притежава необходимите професионални и нравствени качества изискващи се за заемане на длъжността. Същият има дългогодишен опит в Прокуратурата на Република България, който факт е от съществено значение за решаване на проблемите и отговорностите на професията", пишат още колегите на заместник-главния прокурор.

Прокурорите и служителите от Окръжната прокуратура в Стара Загора остро осъдиха опитите за намеса в процедурата за избор на следващия главен прокурор.

В понеделник в подкрепа на Иван Гешев се обявиха следователите от Националната следствена служба, както и държавните обвинители от Русе.

Миналата седмица със становища излязоха от най-голямата прокуратура в страната – Софийска районна прокуратура, както и обвинителите, следователите и служителите от двете Специализирани прокуратури. Позиция в подкрепа на Гешев изразиха още от Апелативна прокуратура – Бургас, РП-Варна, обвинители от Видин и РП-Стара Загора, Разград, Пловдив и Силистра.

Ректорът на ЮЗУ "Неофит Рилски" проф. Борислав Юруков също изпрати становище на вниманието на кадровия орган на съдебната власт.