Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов:
Знаем кой е поръчител на атаката срещу НАП
Кристиян Бойков може да стане свидетел на обвинението в аферата "Тад груп", съобщи още антимафиотът
 
02 август 2019, 10:54 | | Видяна: 980
 

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, снимка: бТВ

Хакерът може да свидетелства срещу "ТАД Груп"
 
 
Кристиян Бойков от "ТАД Груп" може да стане свидетел на обвинението, съобщи пред Нова телевизия Спиродонов. 
 
"Това е едно 20-годишно момче. Вероятно иска да бъде известен, може би е бил подведен от работодателите си. Много са нещата, които биха могли да допринесат за това негово решение. Но аз мисля, че в определен етап от досъдебното производство той може и да придобие друго качество. Например - на свидетел", заяви Спиридонов.
 
Той бе категоричен, че според службите има достатъчно данни за това кой е поръчител на престъплението. "Дали това ще бъде доказано, е друг въпрос. Но към момента има достатъчно данни за това откъде идва въпросната поръчка", коментира още главният комисар. И намекна, че може да има още арести и обвинения по аферата.
 
По казуса обвинения бяха повдигнати и на други двама шефове в компанията, в която работи Бойков. Търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков и собственикът Иван Тодоров ще отговарят пред Темида за това, че умишлено са склонили Бойков към извършване на престъплението. И тримата замесени са на свобода. Бойков излезе от ареста срещу гаранция от 20 000 лева, а Тодоров - срещу 100 000 лв.
 
 
Служители на ГДБОП са проникнали в компютъра на Кристиян Бойков с "хитрост и лукавост", а в "Тад груп" са станали "жертва на охранителната си система". Колегите установиха паролите чрез камерите за наблюдение. Това заяви пред бТВ директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, след като от прокуратурата изнесоха части от доказателствения материал по разследването за кибератаката срещу НАП. По думите на Спиридонов, хакването на системата на Националната агенция по приходите, при което изтекоха личните данни на над 5 млн. българи, е било задание отвън, не е било вътрешно задание на собственика и служителите на фирмата, които са обвинени в кибертероризъм. Спиридонов съобщи още, че това, което е показано от прокуратурата, е една много малка част от това, което е било в компютъра на Кристиян Бойков. Камери показват как той превежда думи от български на руски език, за да ги изпрати на няколко медии, разкри главният комисар. "Вижте как може да станеш жертва на собствената си система за сигурност", добави той.
 
"Мотивът на "ТАД груп" ще стане ясен в съда. Имайте търпение. Кристиян Бойков не може сам да извърши тази хакерска атака. Такива неща се правят със силна и ясна подкрепа. Това ще стане ясно и в съда, разпитите на колегите на младежа потвърждават това", каза шефът на ГДБОП. Той бе категоричен, че разследващите имат информация кой е поръчителят, но отказа да даде подробности, за да избегне влизане в следващата интрига, която още 2-3 седмици да занимава обществеността.
 
"Бързо забравяме неща, които са се случили няколко дни. Тези обвиняеми обикаляха студията и обясняваха, че нямат нищо общо с тази атака. Това, което беше изнесено от прокуратурата, е резултат от дългогодишната работа и неспане на служителите от ГДБОП - нека да види обществеността какви хора ходят по телевизионните студиа", каза Спиридонов по повод обвиненията.  
 
На въпрос как тези хора от "вълшебници" са се превърнали в кибертерористи, шефът на ГДБОП отговори, че всичко е въпрос на квалификации.
 
Спиридонов отрече ГДБОП да са искали услуги от "ТАД груп". "От дълги години работим въпреки това с неправителствения сектор и с частни фирми. Дори онзи ден дойде фирма при нас и ни информира за система, която може да се пробие", каза Ивайло Спиридонов и добави: "Така се работи".
 
 
Пред бТВ адвокатката на собственика на "Тад Груп" Иван Тодоров - Ина Лулчева коментира, че той не приема обвиненията и няма никакво отношение към киберпрестъплението.