В поредни становища до ВСС
И от Районните прокуратури в Хасково, Свиленград и Чирпан подкрепиха номинацията на Иван Гешев
Държавните обвинители се противопоставят на недопустимото политическо вмешателство и натиск върху процедурата по избор на главен прокурор, които нарушават независимостта на съдебната власт
 
07 август 2019, 10:55 | | Видяна: 398
 

Ще доживея ли ьТВ да направи такова видео на тукашните протетести...https://vk.com/video-172989079_456239130

 

Трета седмица прокурори от цялата страна продължават да изразяват подкрепата си за номинацията на Иван Гешев за следващ главен прокурор. След като във вторник това направиха прокурорите от Районна прокуратура - Оряхово, в сряда стана ясно, че държавните обвинители от още три прокуратури – Хасково, Свиленград и Чирпан, са изпратили становища до Висшия съдебен съвет (ВСС). 

Освен подкрепа за кандидатурата на заместник-главния прокурор, колегите му се противопоставят на политическия натиск върху кадровия орган на съдебната власт, който има законовите функции да номинира и да избере "обвинител №1".

"Изказваме абсолютно несъгласие към всякакви прояви на натиск и политическо вмешателство върху ВСС при вземането на решение за избор на Главен прокурор. Процедурата за избор на Главен прокурор е регламентирана в Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт и Пленумът на ВСС е единственият и легитимен орган който може да извърши този избор. Членовете му трябва да имат възможност да изразяват волята си по вътрешно убеждение, без да бъдат подлагани на натиск", пишат прокурорите от РП - Хасково.

"Убедени сме, че процедурата за избор на Главен прокурор на Република България ще бъде проведена в съответствие с изискванията на Конституцията и Закона за съдебната власт и подкрепяме изцяло членовете на ВСС при упражняване правомощията им", гласи част от становището на обвинителите от РП - Свиленград.

"Подетата кампания (срещу номинацията на Иван Гешев-бел.ред.) представлява недопустим опит за намеса в процедурата за избор на Главен прокурор и в независимостта на съдебната власт", пишат прокурорите от Чирпан, като становището им е подкрепено и от служителите в Районната прокуратура.