Тричленен съдебен състав отмени гаранцията от 100 000 лв.
Постоянен арест за Иван Тодоров
Собственикът на "ТАД Груп" е подбудил подчинения му служител Кристиян Бойков да копира данни от НАП и да ги пусне в интернет, приеха магистратите
 
08 август 2019, 13:09 | | Видяна: 791
 

Собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров отказа да разговаря с журналисти, снимка: БНТ

 
Тричленен състав на Апелативния специализиран наказателен съд отмени гаранцията от 100 000 лв., наложена на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров и го задържа за постоянно в ареста след напрегнато заседание.
 
Магистратите намериха достатъчно доказателства по делото, че той е подбудил подчинения му служител Кристиян Бойков да копира данни от НАП и да ги разпространи в интернет, за да създаде смут у населението. Сред първите получатели на информацията е бил Атанас Чобанов от сайта "Биволъ".
 
Едно от тези доказателства е това, че експертиза от охранителни камери в офиса на "ТАД Груп" установила как Тодоров коментира с неизвестен по телефона хакнатите данни на НАП. 
 
Съдът отчете, че като собственик на тази фирма, Тодоров е осъществявал пряк контрол върху служителите си и е знаел какво върши Кристиян Бойков. Магистратите коментираха, че на свобода Тодоров може да извърши престъпление, тъй като в продължителен период от време на практика той е рекетирал чужди фирми, на които били тествани информационните системи. "ТАД Груп" е отправяла заплахи, че ако въпросните компании не сключат договор с тях, данните им ще изтекат в медиите.
 
Според съда, няма риск той да се укрие, но най-правилната мярка за него на този етап от разследването е постоянен арест.
 
Самият Иван Тодоров не каза нищо в съдебната зала. Адвокатите му по-рано настояха той да бъде освободен с мярка за неотклонение, тъй като срещу него липсвали доказателства да е подбуждал някого към кибертероризъм. Те пожелаха и разпит на самия Кристиян Бойков, който също е обвинен по това дело, но съдът отказа, съобщава в-к "24 часа".
 
"Тая вечер НАП заминава, ударихме на бате Бойко машината и окрадохме всички документи." Това съобщил Бойков на шефа си в разговор помежду им в Telegram преди хакерската атака срещу НАП през юли. Кореспонденцията била установена от разследващите и прокурор Даниела Ангелова я цитира пред Апелативния спецсъд.
 
На съобщението на Бойков Тодоров отговорил: "Да ги копираме целите, пък после ще ги питам за киберсигурност. Даже въобще няма да ги питам."
 
Свидетел с фамилия Ахмед, който работил в "ТАД груп", казал пред разследващите, че когато Тодоров отсъствал, важна фигура във фирмата бил Бойков. "През март Бойков спомена, че ще хакне системата на НАП", обяснил още същият свидетел.
 
Пред съда от прокуратурата посочиха, че от работата на "ТАД Груп" имало пострадали фирми. За пример дадоха "Нет инфо". Според прокуратурата служители на фирмата разказвали, че от "ТАД Груп" били некоректни, но не уточниха как. Фирмата на Тодоров рекетирала и със снимки, каза още наблюдаващият прокурор.
 
Според адвокат Ина Лулчева, която защитава Тодоров, няма нито едно доказателство срещу клиента ѝ. "В предмета на делото не е включено това дали "ТАД Груп" е общувала със застрахователи, или с в. "Сега" и "Овергаз", каза още Лулчева.