В Становище до ВСС
Ръководството на ДАНС подкрепи кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор
Професионалният опит на Гешев предполага вземане на адекватни решения, стабилност, поглед върху слабите места в системата и надграждане на постигнатото до момента от държавното обвинение, пише председателят на Агенцията Димитър Георгиев
 
26 август 2019, 14:31 | | Видяна: 368
 

Иван Гешев и Димитър Георгиев в Народното събрание

 
"Взаимодействието между Прокуратурата на Република България и Държавна агенция "Национална сигурност" е от важно значение за провеждане на ефективни разследвания, като разширяването на механизмите за сътрудничество в рамките на законовите правомощия на двете институции е единственият способ за постигане на по-добри резултати. Това, от своя страна, води и до повишаване на общественото доверие към тези институции". Това се посочва в Становище на ръководството на ДАНС до Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което се изразява подкрепа за кандидатурата на Иван Гешев за следващ "обвинител №1".
 
"Г-н Гешев е доказал професионалните си качества като магистрат, преминавайки през всички йерархични нива на прокуратурата, включително като административен ръководител на Специализираната прокуратура и понастоящем заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура. Придобитият от него професионален опит предполага вземане на адекватни решения, стабилност, поглед върху слабите места в системата и надграждане на постигнатото до момента от държавното обвинение", пише още в становището, подписано от председателя на ДАНС Димитър Георгиев.
 
В документа се припомня, че под ръководството на Гешев - Специализираната прокуратура и контраразузнаването са провели успешни разследвания по "противодействие на тероризма, незаконната миграция, прането на пари, злоупотребата с еврофондове, данъчни и корупционни престъпления, контрабанда и други". "Резултатите от тези досъдебни производства са видими както за българските граждани, така и за европейските ни партньори", посочват още от ДАНС.