http://bnr.bg/post/101185020
Гърция търси европейска помощ за справяне с мигрантите
 
31 октомври 2019, 04:28 | | Видяна: 16
 
На гръцкия остров Самос, където близо 6000 бежанци и мигранти са отседнали в център за убежище с капацитет за 650 души, ще бъде изграден още един център за приемане и идентификация, обяви говорителят на правителството Стелиос Пецас. Относно процеса на разпределяне на бежанците от острови в други части на Гърция, Пецас заяви, че е приключил конкурсът на Международната организация за миграция за хотели, които предлагат да приемат хора с бежански профил. 
 
Гърция търси европейска помощ за справяне с пристигащите ежедневно стотици мигранти по вода и суша. Лагерите на островите вече са претоварени.
 
Премиерът Кириакос Мицотакис отговори остро на обвинението на турското външно министерство, че Гърция е отблъснала хиляди мигранти, опитали се да влязат в страната.
 
Задълбочава се проблемът с влизащите в Гърция мигранти и бежанци. Днес само в лагера Мория на Крит са над 14 хиляди души. Стотици пристигат всеки ден с лодки от турския бряг към гръцките острови.
 
Гръцкият министър по миграцията Комуцакос за пореден път поиска бърза реакция и общ европейски план за справяне с мигрантската криза.
 
Премиерът Мицотакис заяви, че "държавата сама не може да понесе товара на проблемите на три континента".
 
По време на четвъртата среща на високо равнище Европейски съюз - арабски страни, която се провежда в Атина, Гърция настоява за активно международно сътрудничество в борба с престъпните мрежи за търговия с мигранти.
 
Прехвърлянето на мигранти във вътрешността на страната често среща негативна реакция на гърците. Има отправени заплахи за палеж към собственици на хотели с настанени мигранти.
 
 
БНР