Близки до адвокатите на Прокопиев и Христо Иванов
Медии предлагат Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ
Кандидатурата му би била добра, смята представляващият ВСС Боян Магдалинчев
 
13 ноември 2019, 13:12 | Правен свят | Видяна: 1334
 

Главният прокурор Сотир Цацаров

 
Медии номинираха Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Това се разбра от публикации в сряда сутринта на журналисти в медии, известни с близостта си до адвокатите на подсъдимия издател Иво Прокопиев и до провалилия се като правосъден министър Христо Иванов, сега лидер на партия "Да, България". 
 
Важна подробност е, че макар от месеци да има очаквания Цацаров да получи номинация за подобен пост, информацията се появява само ден преди повторното обсъждане и прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. С голяма доза на вероятност в четвъртък темата ще бъде обект на спекулации на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), при това от проводниците на икономически и лобистки интереси в съдебната власт, начело с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и Атанаска Дишева, чийто съпруг - адвокат Г.Дишев е член на партия "Да, България"
 
"До този момент няма официално постъпило нито едно предложение от народен представител или група народни представители за ръководител на Антикорупционната комисия", коментира медийната номинация на Цацаров - Борис Ячев, председател на ресорната парламентарна комисия, която приема кандидатури за поста до 20-ти ноември (следващата сряда). "Редно е ГЕРБ като най-голяма политическа сила да предложи кандидат за нов шеф на КПКОНПИ. Ако това не стане, едва тогава ще обсъдим наши кандидатури. Засега не сме", каза още Ячев.
 
"Сотир Цацаров би бил добра кандидатура за Антикорупционната комисия",  коментира междувременно в парламента и представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Той бе в Народното събрание по повод гласуването на първо четене на бюджета на съдебната власт за следваща година.
 
Причините Цацаров да е подходящ за поста на председател на КПКОНПИ е, че преди да стане главен прокурор е бил наказателен специалист и наказателен съдия, обясни още съдебният кадровик.
 
"Дейността на председателя на Антикорупционната комисия е много близо с наказателноправната материя, с която Цацаров се е занимавал. По тази причина специалист като него би бил подходящ", мотивира се Боян Магдалинчев и уточни, че е научил от медиите за номинацията на главния прокурор.
 
За момента Сотир Цацаров не е коментирал поредната спекулация за поста, който би заел след края на 7-годишния му мандат начело на държавното обвинение. Ако се потвърди, че е възможно начело на КПКОНПИ да застане досегашният главен прокурор, то първоизточникът на информацията говори за сериозните страхове, които имат от подобна опция влиятелни подсъдими, с голяма икономическа мощ, а и техните представители в правосъдието, адвокатите им и политико-медийните им структури.