Държавното обвинение иска нов състав на САС да разгледа делото срещу оправдания от Калпакчиев бивш депутат
Апелативна прокуратура – София протестира отменената присъда на стоматолога Валентин Павлов, причинил смъртта на 14-годишно момче след анестезия
 
13 ноември 2019, 16:53 | | Видяна: 464
 

Бившият депутат от Реформаторския блок и стоматолог Валентин Павлов

 

Апелативна прокуратура – София протестира оправдателната присъда, с която състав на Софийски апелативен съд с председател ръководителя на Съюза на съдиите в България (ССБ) Калин Калпакчиев оневини бившия депутат от Реформаторския блок Валентин Павлов за смъртта на 14-годишно момче, съобщиха от държавното обвинение.

Стоматологът д-р Павлов е подсъдим заедно със съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиника "ЕО ДЕНТ" за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Държавното обвинение протестира и изменените присъди спрямо другите подсъдими, които съставът на Калпакчиев намали от 3 години условно на 1 година.

От прокуратурата припомнят, че на 14 юни 2016 г., в дентален център "ЕО ДЕНТ"  подсъдимият  Павлов осъществил хирургично лечение в устната кухина на починалия Алекс Иванов, като по негово решение вместо локална анестезия и/или венозна седация, била приложена обща интубационна анестезия с анестетичен препарат "Севоран". В резултат на това било предизвикано състояние "малигнена хипертермия" у пациента, което не било третирано своевременно, поради липса на единствения възможен антидот – лекарствен препарат "Дантролен". Същият следвало да бъде приложен в максимално кратък период с цел избягване на летален изход. Вместо това пациентът бил транспортиран в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", където по-късно била констатирана смъртта му.

Деянието е било извършено в условията на независимо съпричиняване с д-р Филипова (лекар-анестезиолог) и д-р Павлова (управител на денталния център).

Първоинстанционният съд осъди бившия депутат на три години "лишаване от свобода" с петгодишен изпитателен срок и наложил наказание "лишаване от право" да упражнява професия "стоматолог" за срок от пет години. Същите наказания бяга определени и на другите подсъдими по делото.

Съставът на САС обаче е отменил присъдата на Софийски градски съд (СГС), като оправда Павлов изцяло по обвинението за извършено престъпление по чл. 123 от НК и намали наложените наказания на другите две подсъдими. Изцяло са отменени и наложените наказания лишаване от право да извършва дейност по управление, ръководство и контрол на лечебните заведения на съпругата на стоматолога и упражняване на професия "лекар-анестезиолог" за д-р Филипова.

С протеста Софийска апелативна прокуратура предлага делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда, като той ще бъде допълнен след изготвяне на мотивите към присъдата на Апелативен съд – София.