https://www.monitor.bg/bg/a/view/zaradi-aferata-evn-kanada-razjalva-prokopiev-kato-pocheten-konsul-182593
Заради аферата ЕВН: Канада разжалва Прокопиев като почетен консул
 
05 декември 2019, 01:10 | | Видяна: 85
 
Канада се е отрекла от подсъдимия олигарх Иво Прокопиев и го е разжалвала от позицията на почетен консул. Това се разбра от решение на Министерския съвет, взето на заседанието на кабинета в сряда.
 
От него става ясно, че презокеанската държава дори е била закрила за известно време почетното си консулство. С решението си МС дава съгласие да бъде открита отново мисията, като позицията ще бъде заета от Нина Лазарова. Седалището ще обхваща територията на цялата страна, а мандатът на Лазарова ще е пет години.
 
Засега не е ясно кога точно е бил разжалван Прокопиев. Последната му публична изява в това му качество бе през лятото на 2017 г., малко преди прокуратурата да вкара в съда обвинителния акт срещу него по аферата ЕВН, по която подсъдими са и бившите министри на енергетиката и финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Вероятно именно това е била и причината за разжалването на разградския олигарх. В Закона за дипломатическата служба изрично е записано, че "почетни консули могат да бъдат само изявени личности, с доказано добро отношение към България, които се ползват с добро име и авторитет в държавата на назначението". Изискване, на което Прокопиев никога не е отговарял.
 
За първи път Канада открива почетно консулство у нас през 1997 г., като до 2009 г. позицията е заемана от банкера Левон Хампарцумян. През пролетта на 2010 г. той е заменен от Прокопиев.
 
 
Монитор