Сотир Цацаров официално сяда в председателския стол на КПКОНПИ в петък
Прокурорската колегия на ВСС освободи новия председател на Антикорупционния орган като прокурор във ВКП, считано на 20 декември
 
18 декември 2019, 15:36 | | Видяна: 259
 

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, снимка:архив

 

Сотир Цацаров официално ще поеме ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в петък. Това стана ясно на последното заседание на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) преди празниците, на което той бе освободен като прокурор към Върховна касационна прокуратура (ВКП), считано от 20 декември т.г.

Доскорошният главен прокурор бе избран за ръководител на Антикорупционния орган на 11 декември т.г., докато той все още изпълняваше длъжността на "обвинител №1". Още в същия ден Цацаров депозира оставката си като главен прокурор, която ден по-късно Пленумът на ВСС единодушно прие и изпрати на президента Румен Радев, който се яви "последна инстанция" пред освобождаването му от поста. Държавният глава подписа указ за освобождаването на Цацаров, който бе обнародван заедно с решението на Народното събрание за избора му за председател на КПКОНПИ в последния брой на "Държавен вестник" от вторник.

Междувременно, на заседанието на Колегията стана ясно още, че зам.-главният прокурор Мария Шишкова, която подаде оставка и трябваше да напусне поста си, считано от 6 януари 2020 г., все пак ще се задържи още известно време в ръководството на държавното обвинение. Със свое решение Прокурорската колегия единодушно гласува промяна в дата на освобождаването на Шишкова от поста, а именно – 2 март 2020 г.

Така тя ще остане в екипа на новия главен прокурор Иван Гешев засега, заедно другите двама зам.-главни прокурори – Ася Петрова, ръководител на Върховна административна прокуратура (ВАП) и директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов.