От среща на премиера Борисов с посланик Мустафа се разбра
Федерален прокурор от Охайо наблюдава съдебните системи на България и Румъния
Джесика Ким е доктор по право, става ясно от профила й в социалната мрежа Linkedin
 
06 януари 2020, 15:09 | Правен свят | Видяна: 815
 

Федералният прокурор от Охайо Джесика Ким е постоянен съветник по юридическите въпроси към посолствата на САЩ в София и Букурещ, снимка: Ohio State University Moritz College of Law

 
През декември 2019 г. Съединените щати са изпратили "постоянен съветник по юридическите въпроси" в Посолството си у нас. Това е Джесика Ким, която е федерален прокурор от Охайо от 2014 г. Тя отговаря за наблюдението на съдебните системи на България и на Румъния. 
 
За пристигането на Ким на Балканите се разбра косвено от среща на премиера Бойко Борисов с посланика на САЩ у нас Н. Пр. Херо Мустафа. По повод предстоящата визита в София на заместник-държавния секретар по политическите въпроси на Дейвид Хейл тази сряда, Борисов и Мустафа са имали работна среща в понеделник, на която е присъствала и Джесика Ким, информираха от правителствената информационна служба.
 
По-късно във фейсбук страницата си от Американското посолство съобщиха, че Н.Пр. Херо Мустафа и прокурор Джесика Ким са провели среща и с правосъдния министър Данаил Кирилов. На срещата е присъствал и Пол Веки, регионален директор за Централна и Източна Европа / Близкия Изток в Службата за развитие, подпомагане и обучение на чуждестранни прокурори.
 
Тема на разговор между американския посланик, Джесика Ким и Данаил Кирилов са били върховенството на закона и постигането на диалог и споделяне "ноу-хау за по-голяма независимост на съда и отчетност на прокуратурата".
 
В профила си в социалната мрежа Linkedin Джесика Ким е посочила, че заема поста от декември 2019 г., като в задълженията й влиза да подпомага правосъдния сектор на България и Румъния в борбата с корупцията, прането на пари и организираната престъпност.
 
Джесика Ким е доктор по право и преподавател в Щатския университет в Охайо, става ясно още от биографичната й справка. От сайта на Министерството на правосъдието на САЩ се разбира, че Ким е отличeна за работата й като млад прокурор.
 
За това, че САЩ готвят изпращането на "постоянен съветник по юридическите въпроси" се разбра при визитата на премиера Борисов във Вашингтон и след разговора му с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом в края на ноември месец миналата година.
 
 
Н.Пр. Херо Мустафа и прокурор Джесика Ким посетиха кабинета на правосъдния министър Данаил Кирилов, снимка: U.S. Embassy